Írók-költők képgaléria

Ady Endre

Ady Endre

Kedvenc költőm - "Ady egyszerre nagy, parányi, esendő és mégis magasztos – olyan, mint bárki más. Csakhogy ő nem átlagos, kispolgári életet élt, nagykanállal ette az életet, aminek aztán meg is kellett fizetnie az árát. Esterházy mondta egyszer, hogy Adynak elég bármelyik publicisztikáját kinyitni, és máris a mában érzi magát az ember. Elég nagy vészharang volt a magyar irodalomban Ady Endre, aki azért aktuális ma is, mert az igazat mondja. A világ alapjában véve semmit nem változott azóta." – mondta Bogdán Zsolt.

Elküldheted képeslapként is


Kosztolányi Dezső

Kosztolányi Dezső

Kosztolányi Dezsőt a család csak Didének hívta, ő franciásan Desirének nevezte magát. Mindnyájan tisztelték és bámulták, hiszen a város, sőt az ország híressége volt már, érdekes, új hangú és mégis klasszikus veretű poéta. A szép, vállas, huszonkét éves ifjú hanyag eleganciával viselte bő szabású, világosszürke ruháját, tenyérnyi magas kihajtott keménygallérja alól övig szaladt a keskeny nyakkendőcsík. Puha kalapját szórakozottan lóbálva, nagy, himbáló léptekkel járt. A száját keskenyre szorította, mintha mindig fütyörészni, vagy titkolózva pisszegni akarna. Néha idegesen, szinte ijedősen simította el a homlokába hullámzó hajfürtöket.

Elküldheted képeslapként is


Esterházy Péter

Esterházy Péter

Nagyapja Esterházy Móric gróf, 1917-ben Magyarország miniszterelnöke volt. Édesapja gróf Esterházy Mátyás (1919–1998), édesanyja Mányoki Irén Magdolna (1916–1980). Felesége: Reén Margit. Négy gyermek – Dóra, Marcell, Zsófia és Miklós – édesapja. A Budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett. Eredetileg matematikusként végzett az ELTE-n 1974-ben; 1978 óta szabadfoglalkozású író. Esterházy Péter a magyar posztmodern irodalom jelentős alakja. Intertextualitás, idézetek, töredékesség valamint mozaikszerűség jellemző műveire. /2016. július 14-én halt meg./

Elküldheted képeslapként is


Szabó Magda

Szabó Magda

- Eredetileg költőnek indult, de 1958 után már regény- és drámaíróként aratta sikereit. Az országos ismertséget a Freskó és Az őz című regények hozták meg számára, s ettől fogva élhetett szabadfoglalkozású íróként. Műveinek témáját gyakran merítette saját életéből (ilyen az Ókút, a Régimódi történet és a Für Elise), de éppúgy a XX. század elejének Debrecenjét is gyakran használta. Igazi női író, ki érzékletesen mutat be női sorsokat és kapcsolatokat (Danaida vagy a Pilátus).

Elküldheted képeslapként is


Szavazás

Téged mi érdekel a legjobban?

Belépés
Kereső
0.037 mp