Költők és írók múzsái képgaléria

Gyarmati Fanni és Radnóti Miklós

Gyarmati Fanni és Radnóti Miklós

Fif és Mik - Gyarmati Fanni egyetlen esetet leszámítva - 1962-ben egy bori túlélőnek, György Istvánnak adott interjút - nem nyilatkozott, nem írt Radnótiról, nem járt el a költőhöz kapcsolódó hivatalos rendezvényekre. Olykor azonban magánlevelekben válaszolt azokra az írásokra, amelyek Radnóti halálát önkéntes áldozatvállalásnak mutatták be, és határozottan cáfolta a mentési kísérletekről szóló, utólagos kísérleteket. Radnóti Naplójának kiadásával is azért várt sokáig, mert olyan személyek szerepeltek benne, akik a hatvanas években még éltek, és számára természetes volt ez a diszkréció.

Elküldheted képeslapként is


Ady özvegye -

Ady özvegye -

Boncza Berta Márffy Ödön festményén. Babits Mihály Ady halála után nagyon közel járt ahhoz, hogy feleségül vegye Csinszkát. Egy gyönyörű románc fűzte Boncza Bertához, azonban Babits józanabb volt annál, hogy belemenjen a házasságba. Felmérte a kapcsolat társadalmi fogadtatását, s inkább kihátrált ebből. Babits a Csinszka-kapcsolat után találkozott Török Sophie-val, aki jóval kisebb formátumú alkotó volt számos nyugatos költőnél. Ennek ellenére sokkal több verse jelenhetett meg a Nyugatban, mint például Juhász Gyulának vagy József Attilának. Babits kicsit meg is konstruálja a felesége személyiségét, és az ő tekintélye révén érvényesül, a kritikusok is sokszor figyelembe veszik, hogy Török Sophie "leánykori neve" Babits Mihályné.

Elküldheted képeslapként is


Karinthy Frigyes - Judik Etel

Karinthy Frigyes - Judik Etel

Karinthy Frigyes huszonkét évesen (1910), elcsábítja és férje pisztolya elől Berlinbe menekíti a színésznő Judik Etelt; 1913-ban házasság, 1914-ben megszületik a költő nagyfiú, Karinthy Gábor, aki szinte egész életét pszichiátriai intézetekben tölti. 1918-ban a spanyolnátha (influenza) elviszi Judik Etelt. Harminckét éves. A spanyolnátha súlyos rendet vág a kortárs magyar irodalomban (is). Karinthy megszenvedi a feleség halálát, de két év múlva újra nősül, feleségül veszi a hat évvel fiatalabb Böhm Arankát, akit ugyancsak a férjétől kell megkérnie, és ha Karinthy addig nem találta megfelelően izgalmasnak az életet (azzal együtt, ami az országban folyik, előbb vörös terror Szamuely elvtárssal, aztán Károlyi-kormány, aztán Horthy megérkezik Szegedről, aztán fehér terror), a forró vérű nőstény, Böhm Aranka, izgalmassá teszi. Nem pocsékolják fölöslegesen az időt, 1921-ben megszületik író fiuk: Ferenc.

Elküldheted képeslapként is


Móricz Zsigmond szerelmei

Móricz Zsigmond szerelmei

Móricz Zsigmond első feleségével, Holics Jankával - Holics Janka a földön két lábbal járó, családcentrikus asszony volt. Odafigyelt a férjére, spórolt, kritizált, ötlete, véleménye, akarata volt. Jókat lehetett vele veszekedni. Nagyon inspirálta nagyapámat, beleszólt, belejavított az írásaiba. Mária viszont nagyon szép volt, tündöklő, diszkrét, jó mostohaanyja a lányoknak. Nagyapát is jól kezelte, eltűrte az összes dolgait - de nem inspirálta. Hiába volt az iszonyatosan nagy, szenvedélyes szerelem, a házasság egy idő után ellaposodott, aztán tönkre is ment, mert nagyapámnak csak az számított, aki ötletet adott. Ezért is tudta a kis Csibe megfogni Móricz Zsigmondot. Miután Simonyi Máriával külön költöztek, megismerte az utolsó nőt, Littkey Erzsébetet, Csibét, aki nagyon új világot mutatott be neki. Egy kis proli lány volt, aki lelencként nőtt föl, viszont hihetetlenül sokat tudott mesélni társadalmi osztályokról, külvárosi lumpen világról, emberekről - írja Móricz unokája.

Elküldheted képeslapként is


Jókai Mór szerelmei

Jókai Mór szerelmei

Akik azt hitték eddig, hogy ismerik Jókai Mór életét, nagyon meglepődnek. A könyv lapjairól egy kicsit más Jókait ismerhetnek meg. Azt az embert, aki házasságaival mindig botrányokat okozott és mérhetetlen indulatokat gerjesztett. Akinek magánéletét is átszőtte az irodalom és életében többször is olyan kapcsolatokba kezdett, olyan szerelembe esett, amely kis híján végzetessé lett számára. Jókai Mór szerelmei éppen olyanok voltak, mint a regényei. Tele intrikákkal, névtelen levelekkel, aljas pletykákkal, nagy fellángolásokkal, harcos vagy bujkáló ellenfelekkel. Ő pedig, mint igazi álmodozó, aki egyik lábával nem is ebben a világban áll, néha felvette a harcot a sötét erők ellen. Máskor meg hagyta magát sodortatni a sorstól. Három nő hatott rá, egyik-másik csaknem végzetesen...Laborfalvi Benke Róza, Lukanics Ottíla és Nagy /Grósz/ Bella.

Elküldheted képeslapként is


Molnár Ferenc-Fedák Sári-Darvas Lili

Molnár Ferenc-Fedák Sári-Darvas Lili

- Az ünnepelt primadonna, Fedák Sári 11 évig élt együtt az ünnepelt íróval, Molnár Ferenccel. Viharos kapcsolatukról sokszor írtak a társasági lapok, ők voltak az aktuális sztárpletykák főszereplői. Nem érezték szükségét annak sem, hogy összeházasodjanak, pedig ez már önmagában botránynak számított. A 20-as évek elejére szerelmük kihűlt, mindketten érezték, hogy közeledik a szakítás. Molnár Ferenc ekkor habarodott bele egy fiatal, ambiciózus színinövendékbe, Darvas Lilibe. Fedák Sári tudomásul vette az új szerelmet, de amikor kiderült, hogy a 44 éves író és a 20 éves Lili már a házasságukat tervezik, különös dolgot kért egykori kedvesétől. Megkérte Molnárt, hogy vegye feleségül. A díva nem akart elhagyott szeretőként szerepelni a lapokban. 1922-ben megtartott esküvőjük így tulajdonképpen kapcsolatuk lezárása, ünnepélyes válásuk volt. Molnár azonnal összeköltözött Lilivel, de társasági eseményekre a feleségével járt.

Elküldheted képeslapként is


Móricz Zsigmond +Littkey Erzsébet

Móricz Zsigmond +Littkey Erzsébet

- "Az 57 éves Móricz Zsigmond és az általa Csibének nevezett 20 éves Littkey Erzsébet 1937. január 1-jén. Az irodalom tankönyvek szemérmesen Móricz nevelt lányáról beszélnek, akit az író megsajnált, magához vett, és róla mintázta Árvácska alakját. A valóságban szerelmi viszonyban éltek együtt az író haláláig. Nemrég megjelent naplójában, mint egy posztmodern regényben, részletesen elemzi legintimebb pillanataikat, sőt, saját írói tevékenységét is ebből vezeti le: „Most ugyanis tisztán nemi ingerből táplálkozik a munkaenergiám. Valósággal mesterségesen kell felizgatni erotikus rágondolással a költői erőt." És ez még a leginkább visszafogott megfogalmazás, Móricz ebben a témában is őszinte és szókimondó. Mindenesetre az Árvácska jól sikerült."

Elküldheted képeslapként is


Szavazás

Téged mi érdekel a legjobban?

Belépés
Kereső
0.011 mp